Home Miniature house Rooted House / Studio Triple O

Rooted House / Studio Triple O

0

Rooted House / Studio Triple O

© Triple O Pixel© Triple O Pixel© Triple O Pixel+ 25

© Triple O Pixel
© Triple O Pixel

Text description provided by the architects. A residence that celebrates the family’s love for their land and agricultural heritage, located in the middle of residential neighborhoods in Chennai, India. As a result, neighborhoods experiencing urban sprawl and tracts of agricultural land transformed into commercial plots have a significant change in the way of life of the inhabitants. The brief aims to return to a grounded lifestyle setup through design that captures the essence of being connected to one’s roots. The client’s understanding of the importance of the landscape and the design team’s conscious effort to incorporate it into activities within the built spaces guide project decisions.

© Triple O Pixel
© Triple O Pixel
Longitudinal section
Longitudinal section
© Triple O Pixel
© Triple O Pixel

The house is surrounded by wide setbacks, carefully landscaped to facilitate specific types of green plots which double as catchment areas. A 20’x60′ ‘Agri-patch’ adorns the facade, serving as a miniature farmhouse. It expands with the kitchen as a herb garden. The built form is designed to unfold into these green pockets at many points, reassuring the intention to connect with nature in a real sense. The design is informed by Vaastu in its most sensible form, ensuring that it benefits planning, rather than as a blind fulfillment of tradition. A home office sits out front, away from private areas. Living spaces and bedrooms are designed to cultivate strong feelings of connection, achieved through strategic openings and cutouts that act as unconstrained visual links between areas.

© Triple O Pixel
© Triple O Pixel
Ground floor Plan
Ground floor Plan

A simple yet bold aesthetic that is easy on the eyes sets the visual and tactile processing base. The yellow undertones of oxide flooring, dull solid wood frames and the rawness of exposed cement set the stage for the experience of being one with the earth. Athangudi tiles and blue veneer doors add clever pops of color. Clean, white walls become canvases for flowering plants around the site, showcasing them as design heroes, against a backdrop of subtle structure. Finishes are designed to age gracefully, adding to the aesthetic appeal over time.

© Triple O Pixel
© Triple O Pixel
© Triple O Pixel
© Triple O Pixel

Each element is customized to co-exist, creating a home that feels entirely like an artifact, eliminating the need for superficial decor and disconnected furniture. Layouts are pre-designed with knowledge of customer-owned furniture to create seamless interiors. Thresholds and plinths extend into seats and tables. Custom metalwork behaves like subtle ornamentation. Wide openings are articulated by custom millwork details and the functional aesthetic of the security grilles adds to the lightness of the design language. Service elements are concealed out of sight and floor expansion joints are shaped to become patterns.

Illustration - Section
Illustration – Section

Skylights and generous openings provide breathtaking ventilation and lighting that changes with space and time, adding dynamism to the way the space is interpreted and experienced; nurture the sense of liveliness. All of this is arranged to create framed views in which the design comes into its own. At its core, the fruit of the design lies in redefining how residents navigate the day, engaging with each other and with the landscape. The act of caring for the house and looking after the greenery itself becomes a source of joy rather than an act of upkeep. The residence and the residents nourish each other in a lasting symbiosis.

© Triple O Pixel
© Triple O Pixel